Schoenzool of rauw?

Tip om de gaarheid van je vlees te testen

Een stukje vlees bakken kan soms nog knap lastig zijn. Want hoe weet je wanneer je vlees medium is zonder het aan te snijden? Hier een slimme truck om de gaarheid van je vlees te checken!

Voor deze truck heb je geen speciale thermometer of andere keukentools nodig maar gewoon je hand!

1. Rauw vlees – ontspannen open hand

Om te checken of je vlees rauw is (dus nog echt ongebakken) duw je zachtjes met wijsvinger van je andere kant op het gedeelte tussen je duim en je pols. Dit stukje veert een beetje terug en is zacht. Als je op je ongebakken vlees duwt met je vinger dan moet dit ongeveer hetzelfde aanvoelen. Maar let op! Als je vlees niet vers meer is dan wordt het taaier en dus ook een stukje harder. Dit is dus gelijk een goeie tip om te checken of je vlees wel vers is.

2. Rood vlees – ontspannen hand en duim en wijsvingertop tegen elkaar

Om te checken of je vlees rood is ontspan je de hand nog steeds maar raken het topje van je wijsvinger en de duim elkaar aan. Je drukt nogmaals op het gebied tussen je duim en je pols. Je merkt dat het iets anders aanvoelt als het rauwe vlees. Het is nog steeds zacht met weer net iets harder. Druk op je vlees met je wijsvinger om het vlees te checken.

3. Medium/rood – ontspannen hand en duim en middelvingertop tegen elkaar

Voor medium rood raken het topje van je duim en middelvinger elkaar aan en is je hand wel nog steeds ontspannen. Je blijft op het stukje tussen je duim en pols drukken. Het voelt inmiddels een stuk harder aan en veert wel terug.

4. Medium – ontspannen hand en duim en ringvingertop tegen elkaar

Je raad het vast al, je hand is nog steeds ontspannen en de topjes van je duim en ringvinger raken elkaar aan. Je voelt dat het stukje tussen je duim en pols nu een stuk steviger is geworden en ook minder goed terug veert. Je vlees moet precies zo aanvoelen.

5. Doorgebakken – ontspannen hand en duim en pinktop tegen elkaar

Als laatste doorgebakken vlees. Hiervoor raken de topjes van de duim en pink elkaar. Door de spanning van je hand voel je dat het stukje tussen je duim en pols nu hard aanvoelt.

Maar natuurlijk kun je ook gewoon een super gemakkelijk thermometer kopen in
onze BBQ shop in Est!

Geef een reactie